Vissza a tartalomjegyzékhez
 
FOLYÓIRATREFERÁTUMOK

Dietétika

A csökkentett nátriumbevitel és a DASH diéta hatása a vérnyomásra
Sacks, F. M. és mtsai (Nutrition Department, Harvard School of Public Health, 665 Huntington Ave., Boston, MA 02115, Egyesült Államok): N. Engl. J. Med., 2001, 344, 3–10.

A munkacsoport 1997-ben (Appel, L. J. és mtsai: N. Engl. J. Med., 336, 1117–1124.) számolt be a DASH diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) hipertóniásokon tapasztalt jelentõs és normotenziósokon észlelt kisebb mértékû vérnyomáscsökkentõ hatásáról. A DASH diéta lényege a jelentõs zöldség-, fõzelék- és gyümölcstartalom (átlagosan naponta 10 egység), csökkentett zsírtartalmú tej- és tejtermék bõséges mennyiségével (naponta 3 egység). [Ref.: A több országban is alkalmazott élelmiszer-fogyasztási egységek bemutatása terjedelmi okokból itt nem lehetséges, de a táplálkozási tanácsadásban jártas dietetikusok Magyarországon is könnyen meg tudják tanítani a betegeket az egységek fogalmára, alkalmazására.] A DASH diétához hozzátartozik a teljes õrlésû gabonafélék, baromfihúsok, halak, diófélék és olajos magvak, valamint a hüvelyesek szokásosnál nagyobb mennyiségû fogyasztása, de a szokásosnál jóval kevesebb édesség és cukorban gazdag ital szerepel az étrendben. A fentiek eredményeként jellemzõ a diétára a csökkentett zsiradék-, telített zsír- és koleszterintartalom (26, illetve 7 energia %, valamint 150 mg/nap), a jelentõs kálium-, kalcium- és magnéziumtartalom (4,400, illetve 1260 mg/nap, továbbá 480 mg/nap).

A bevezetõben említett korábbi közleményben a DASH diéta és a kontrollcsoport táplálkozása egyaránt 3 g/nap nátriumot tartalmazott. A jelenlegi cikkben a munkacsoport azokról a tapasztalatokról számol be, amelyeket különbözõ mennyiségû nátriumot tartalmazó DASH diéták alkalmazása során szereztek.

A DASH diétát crossovex vizsgálatban kéthetes bevezetõ szakasz után 30–30 napon át alkalmazták 3,5 g/nap, 2,3 g/nap, illetve 1,15 g/nap, azaz „nagy”, „közepes” és „kis” nátriumtartalmú változatban. A DASH-csoport és a kontrollcsoport fõbb jellemzõi közel álltak egymáshoz, vagy egyezõek voltak – az átlagéletkor 47–49 év, a nõk aránya 59–54%, a hipertóniások aránya 41%, a szisztolés vérnyomás átlagosan 134 és 135, a diasztolés vérnyomás átlagosan 86 Hgmm, az átlagos testtömegindex 29–30, a DASH  és kontrollcsoport létszáma 208, ill. 204 volt. A diéta tartását naponta vezetett táplálkozási napló, valamint a 24 órás vizelettel ürített nátriumtartalom meghatározásával ellenõrizték. A kontroll- és diétás csoportban az energiabevitelt úgy állították be, hogy a résztvevõk testsúlya ne változzék a vizsgálati periódusban.

A vizsgálat eredményei jól felhasználhatók a betegségmegelõzõ egészséges táplálkozás, valamint a hipertónia diétájának kérdéseivel foglalkozók számára.

Az elsõ tapasztalat megfelelt a várakozásnak – mind a diétás, mind a kontrollcsoportban a nátriumbevitel csökkentésével arányosan csökkent a szisztolés és diasztolés vérnyomás. Kitûnt, hogy a kontrollcsoportban kétszer hatásosabb volt a nátriumcsökkentés, mint a DASH diétás csoportban, ennek magyarázata az, hogy a DASH diétát folytatók indulási vérnyomása eleve kisebb volt. A DASH diétát folytatók csoportjában a „nagy”, a „közepes”, valamint a „kis” nátriumbevitel esetén egyaránt szignifikánsan kisebb volt a szisztolés vérnyomás, továbbá a „nagy” bevitel, valamint a „közepes” nátriumbevitel esetén szignifikánsan kisebb volt a diasztolés vérnyomás a kontrollhoz képest. Kiderült az is, hogy a „kis” nátriumbevitellel együtt alkalmazott DASH diéta nagyobb vérnyomáscsökkenést eredményezett, mint a DASH diéta, vagy a nátriumcsökkentés külön-külön.

A „nagy” nátriumbevitelrõl a „kis” nátriumbevitelre történõ áttérés mind a kontroll, mind a DASH diétás csoportban egyaránt csökkentette a hipertóniások és a normotenziósok szisztolés vérnyomását, ez a hatás nagyobb volt a hipertóniásokban. A DASH diéta és a „kis” nátriumbevitel együttes hatására a hipertóniások szisztolés vérnyomása 11,5 Hgmm-rel, a normotenziósoké 7,1 Hgmm-rel csökkent, a férfiakban 6,8, a nõkben 10,5 Hgmm-es volt a csökkenés. [Ref.: A referátum elején hivatkozott korábbi közleményben a munkacsoport arról számolt be, hogy a DASH diéta hatására hipertóniásokban 11,4, ill. 5,5 Hgmm-rel csökkent a szisztolés, ill. diasztolés vérnyomás a kontrollhoz képest.]

A szerzõk, összefoglalásként megállapítják, hogy a DASH diéta, kiegészítve csökkentett nátriumbevitellel, jelentõs beavatkozás mind a hipertónia kezelésében, mind a megelõzésben, ezért ajánlása indokolt. Hangsúlyozzák ugyanakkor a további vizsgálatok szükségességét ahhoz, hogy a DASH irányelvek szerinti és csökkentett nátriumtartalmú táplálkozás hosszú távú eredményessége is igazolt legyen. [Ref.: A DASH diéta és az egészséges táplálkozás irányelvei nem különböznek egymástól. Más szóval – az egészséges táplálkozás hatására is várható a vérnyomáscsökkenés és amennyiben ehhez társul az elhízottak fogyása, a dohányzás és a rendszeres alkoholizálás abbahagyása és fokozódik a fizikai aktivitása, akkor számítani lehet a hatásos prevencióra. A DASH diéta, azaz az egészséges táplálkozás irányelvei Magyarországon is elterjeszthetõk és megvalósíthatók (lennének), de a kis nátriumbevitel jelenleg nem. Nemcsak az 1,15, hanem a 3,5 g/napos, ún. „nagy” nátriumbevitel elérése is egyelõre az elérhetetlen vágyak birodalmába tartozik. Az 1992–1994-ben végzett táplálkozási vizsgálatban a magyar férfiak átlagos napi nátriumbevitele 8,9, a nõké 6,3 g/nap volt. Az 1985–1988 között végzett Elsõ Magyarországi Reprezentatív Táplálkozási Vizsgálat során 4 g/nap mennyiségnél kisebb nátriumbevitelt a férfiak mindössze 6, a nõk 15%-ában lehetett kimutatni. A magyar táplálkozásra (is) jellemzõ igen nagy nátriumbevitel mintegy kétharmada nem a sózási szokásokból (ami a fogyasztó elhatározásától függõen változtatható), hanem az élelmiszerek nátriumtartalmából származik, ez utóbbin pedig csak az élelmiszeripar tud változtatni. Ésszerû, hogy a napi 2 g-os nátriumbevitel elérése a lakosság körében akkor remélhetõ, ha megvalósul a jelenleginél jóval kisebb nátriumtartalmú élelmiszerek gyártása és forgalmazása.]

Zajkás Gábor dr.

Vissza az elejére